ΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ
2013-07-25 15:23
Εργασία στηνΒιομάζα
Εξασφάλιση Βιομάζας από την παροχή υπηρεσιών σε αγροτικά καλλιεργητικά υπολείμματα.
Άχυρα Σιτηρών–Γενικά Στοιχεία
Η καλλιέργεια των σιτηρών απαιτεί την προετοιμασία του εδάφους, η οποία πραγματοποιείται από το Σεπτέμβριο και όταν εμφανίζονται οι πρώτες βροχές και επιτρέπεται η διέλευση των γεωργικών μηχανημάτων. Οι υψηλές θερμοκρασίες των θερινών μηνών και η απουσία βροχοπτώσεων είναι υπεύθυνες για την πολύ συνεκτική επιφάνεια του εδάφους, κάτι που εμποδίζει τη σπορά εάν το έδαφος δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα. Η αρχική φάση οργώματος μπορεί να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, αλλά και κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου, ανάλογα με τα κλιματικές συνθήκες του έτους. Κανονικά η σπορά πραγματοποιείται από τη δεύτερη εβδομάδα του Μάη και μετά, με τη βοήθεια ενός μηχανικού σπορέα και κυλίνδρου για να καλύψει τους σπόρους. Η απευθείας σπορά δεν εφαρμόζεται. Η συγκομιδή πραγματοποιείται από την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου και μετά, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα εάν οι σπάδικες των σιτηρών είναι ξηρές. Οι βροχοπτώσεις σταματούν από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Τα πλέον καλλιεργούμενα είδη σιτηρών είναι το σκληρό και μαλακό σιτάρι. Μια καλή συγκομιδή είναι κατά μέσο όρο 2000 κιλά στο εκτάριο, ενώ μια κακή λιγότερο από 1000 κιλά στο εκτάριο.
Θερμοχημική μετατροπή
Η θερμοχημική μετατροπή της βιομάζας οδηγεί είτε στην απ’ ευθείας παραγωγή ενέργειας (καύση), είτε στην παραγωγή καυσίμου, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα. Θερμοχημικές μετατροπές είναι η καύση , η πυρόλυση και η αεριοποίηση. Η πυρόλυση έχει σαν προϊόντα βιοέλαιο, χημικά και ξυλάνθρακα. Με αεριοποίηση έχουμε παραγωγή αέριου καυσίμου.
Για την αξιοποίηση του άχυρου επιλέγουμε την καύση του. Η καύση δεν θα γίνει στο προϊόν σε ακατέργαστη μορφή όμως σε αυτή των pellets προκειμένου να έχουμε κάποια πλεονεκτήματα όπως εύκολη αποθήκευση , μεταφορά , βελτιωμένη ενεργειακή πυκνότητα και ενεργειακή ομοιομορφία που δίνει καλό έλεγχο της καύσης.
Διαδικασία από τον αγρό στο εργοστάσιο επεξεργασίας
Η διαδικασία για την μεταφορά του άχυρου από τον αγρό στο εργοστάσιο επεξεργασίας χωρίζεται σε δύο στάδια.
Αρχικά ο αγρότης κόβει και μαζεύει τα άχυρα συνδυάζοντας στοίβες μέχρι να φτιάξει μεγάλου μεγέθους 500kg τετραγωνικού ή κυλινδρικού σχήματος στοίβες. Τέλος τις συγκεντρώνει σε κάποιο προκαθορισμένο σημείο συλλογής.
Σε δεύτερη φάση ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου συλλέγει με κάποιο φορτηγό τις στοίβες από το σημείο συλλογής και τις οδηγεί στις αποθήκες του.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο το εργοστάσιο και ο αγρότης έχουν ίδιο μερίδιο κόστους στην προμήθεια της βιομάζας.
Μετά την επεξεργασία του προϊόντος , αποθηκεύεται σε διαφορετικό ,κλιματιζόμενο χώρο για διατήρηση των ιδιοτήτων του.
Εξασφάλιση Βιομάζας από καλλιέργεια ενεργειακής Ιτιάς.
Με την καλλιέργεια της ενεργειακής Ιτιάς μπορούμε να πετύχουμε 50 ξηρούς τόνους ξυλείας ανά εκτάριο. Μετά δύο χρόνια από την φύτευση των φυτευμάτων Ιτιάς.
Η παραγωγή Βιομάζας είναι εξασφαλισμένη για 25 χρόνια μόνον από την πρώτη φύτευση των φυτευμάτων της Ιτιάς.
Η συγκομιδή της βιομάζας από την Ιτιά έχει πλέον επιλυθεί τεχνολογικά με χρήση συλλεκτικής αλωνιστικής αυτοκινούμενης μηχανής.
Σύντομη περιγραφή διαδικασίας παραγωγής συσσωμάτων (pellets).
Το ακατέργαστο αγροτικό υπόλειμμα ή η τεμαχισμένη Ιτιά αρχικά διαχωρίζεται από όποια ξένα υλικά έχουν εισχωρήσει σε αυτό.. Επόμενο στάδιο αν απαιτείται είναι η ξήρανση του προϊόντος σε ποσοστό υγρασίας περίπου 10% (το άχυρο έχει μικρό ποσοστό υγρασίας).
Μετά , το υλικό, αν απαιτείται, προετοιμάζεται με προσθήκη ουσιών και τέλος πάει σε έναν μύλο όπου πρεσάρεται και κόβεται στο επιθυμητό μήκος.
Καθώς εξέρχονται τα pellets έχουν υψηλή θερμοκρασία (90 - 100°C) και ψύχονται άμεσα με αέρα στην θερμοκρασία των 25°C . Αυτή η διαδικασία βοηθάει στην σκλήρυνση του τελικού προϊόντος και συμβάλει στην διατήρηση της ποιότητας του κατά την αποθήκευση και χρήση.
Ως πρώτες ύλες για pellets συνήθως χρησιμοποιούνται ξυλώδη ακατέργαστα προϊόντα . Όμως η έλλειψη υπολειμμάτων τέτοιου τύπου και η αφθονία υπολειμμάτων αγροτικής προέλευσης οδηγούν στην τάση για pellets με πρώτη ύλη το άχυρο ή με καλλιεργητικά ενεργειακά φυτά, όπως η ενεργειακή Ιτιά (SALIX).
Όσον αφορά την παραγωγή το άχυρο μπορεί να έρθει στην μορφή μπρικέτας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Επίσης η ενέργεια που απαιτείται για να έρθει σε αυτή την μορφή είναι μικρότερη από αυτή που απαιτεί το ξύλο επειδή το άχυρο έχει μικρότερη υγρασία (<20%) . Βασική διαφορά μεταξύ των agro-pellets (από άχυρα κυρίως) και αυτών από ξύλο είναι το μικρότερο ενεργειακό περιεχόμενο τους.
Ένα ακόμα μειονέκτημα τους είναι οι αυξημένες εκπομπές που παρουσιάζουν κατά την καύση, κάτι που με την σωστή τεχνολογία στους αντίστοιχους καυστήρες μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι η αγορά μικρής ισχύος συσκευών για καύση μπρικετών άχυρου είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.
Η ενεργειακή Ιτιά (Salix Vinimalis) είναι από τα ειδικά υλικά για την παραγωγή συσσωμάτων (pellets).Λόγω των ειδικών χημικών στοιχείων του υλικού.